Nieuwe reeks branddetectiesystemen bij DEF Belgium
aug 23, 2023
Vorig jaar lanceerde DEF zijn 4de generatie brandmelders met maximaal 4 sensoren en bracht daarmee de eerste detector op de markt die voldoet aan de Europese certificering NF EN54-31. Niet minder dan een technologisch meesterstuk, waarmee DEF inspeelt op de frequent terugkerende wensen van de klanten, namelijk een eenvoudige ingebruikname, een vroege detectie en een significante vermindering van valse alarmen.
DEF innoveert al 60 jaar onafgebroken om oplossingen te ontwikkelen voor branddetectie. Half 2021 zette DEF een nieuwe stap met drie nieuwe detectoren met uitstekende prestaties. Dankzij de verstandige opbouw van het gamma in vier detectoren kunnen er voor iedere toepassing de geschikte exemplaren worden geselecteerd. De drie detectoren zijn LOA (dubbele optische rookmelder), LOTA (dubbele optische rookmelder + thermische sensor), LOTAI (tropische versie van LOTA) en de high-end branddetector LOTCA (dubbele optische rookmelder + thermische sensor + koolmonoxidesensor), die de eerste branddetector op onze markt is met vier sensoren.
“Op de brandmelders kunnen verschillende sensoren worden geplaatst voor een gegarandeerd betrouwbare en vroegtijdige detectie”, vertelt Eric Vermeulen, Sales Engineer bij DEF Belgium. “De detectiecriteria kunnen worden aangepast aan de te beschermen omgeving. De branddetectoren zijn ontworpen met een verhoogde immuniteit tegen parasitaire verschijnselen waardoor valse alarmen zoveel mogelijk worden uitgesloten. Denk bijvoorbeeld maar aan waterdamp of de rook van een elektrische sigaret. De detectoren worden aangeboden in twee kleuren (wit en zwart) en hebben een actieradius van 360°. Bijzonder in het gamma is het unieke ontwerp van de LOTA branddetectoren die zich naadloos laten integreren volgens de stijl van de omgeving. Met de nieuwe reeks brengt DEF de ‘branddetectie op maat’ naar een nooit eerder geziene niveau.”
Algoritmen
Maar de LOTA-reeks onderscheidt zich ook nog op een ander vlak, namelijk verhoogde algoritmecapaciteiten waardoor de rekensnelheid kan worden verhoogd. Tien algoritmen worden in de fabriek ingesteld, zes algoritmen zijn afhankelijk van de site en worden door de klant ingesteld. Hierdoor wordt de LOTA-reeks tot 4 keer krachtiger dan de Orion+, de branddetector van de derde generatie.
Dankzij een geavanceerd geheugen kan de nieuwe reeks niet alleen de 100 laatste gebeurtenissen bewaren maar ook de alarmcontext waarin dit gebeurde. Een bijzonder nuttige meerwaarde om de alarmcontext te herstellen én te analyseren. Deze functie is zowat vergelijkbaar met die van een zwarte doos in een vliegtuig. “Contextualisering van het alarm om de oorsprong ervan te begrijpen en het onverwachte te verklaren”, aldus Eric Vermeulen.
Snelheid
Bij de herontwikkelde communicatiebus voor eenvoudige installatie werd de luslengte uitgebreid tot 3 km. De kabeldoorsnede varieert van 0,8 tot 2,5 mm², met of zonder afscherming. Naast betrouwbaarheid is zeker ook snelheid een bepalende factor bij branddetectie. Daarom is er een quasi instant terugkoppeling van iedere detectie met een reactietijd van minder dan 1 seconde.
Tenslotte verwijst Eric Vermeulen ook nog naar de meertalige app Mon SSi Facile, een ontwikkeling die is ontstaan uit een partnership tussen DEF en de softwareontwikkelaar SSi Soft, en die bedoeld is voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. “Deze app is een echt pluspunt voor de gebruiker omdat het een snellere en efficiëntere verificatie van onduidelijke detecties mogelijk maakt. Waar ze ook zijn, gebruikers worden in realtime geïnformeerd over het ontstaan van een gebeurtenis op de brandmeldcentrale (SSI) en kunnen zo de meest geschikte houding aannemen, met als uiteindelijke doel een volledige gemoedsrust. Afhankelijk van het soort gebeurtenis zal de app de te volgen stappen geven om het incident zo goed mogelijk in te dammen en te beheren.”
Door Rudy Gunst
New Security Magazine